среда, 12. октобар 2011.

PEKINEZER

Pekinezer je hrabar, neovisan i vrlo živahan mali pas. Zbog njegove tvrdoglavosti i samovolje, učenje životu u domaćinstvu zna biti dosta zahtjevno.

Izgled

Pekinezer je zbijen minijaturni pas. Ima široka prsa pa sprijeda izgleda dosta teško, dok mu se trup sužava prema stražnjem dijelu. Noge su mu kratke i blago zakrivljene. Ima široku i, u odnosu na ostatak tijela, veliku glavu. Njuška je ravna i široka, a nos kratak, širok i crn. Nosnice su širom otvorene. Oči su mu velike, okrugle i široko razmaknute. Ima prepoznatljiv polagan hod i čini se da mu se nikada ne žuri.

Zahtjevan karakter

Ta drevna minijaturna pasmina izvrstan je pas čuvar koji sebe smatra daleko većim i hrabrijim nego što zapravo je. Obično je nepovjerljiv prema neznancima.  Lajat će čim čuje neobične zvukove (no inače nije sklon bezrazložnom lajanju).

Pekinezer ima visoko mišljenje o sebi i zna se ponašati zaštitnički prema svom vlasniku, toliko da se to pretvori u posesivnost. Potrebno ga je dresirati kako taj zaštitnički instinkt ne bi prerastao u agresivnost. Obzirom da je tvrdoglav i svojeglav, za dresuru će vam trebati dosta strpljenja. Ponekad ga je jako teško naučiti gdje treba vršiti nuždu.

Neki se Pekinezeri dobro slažu s djecom, neki ne. Pekinezeri su mali i vrlo osjetljivi na grubost male djece.

Vaš će se Pekinezer neprestano šepiriti i paradirati u pokušaju da vas zadivi. S obzirom na svoj nezavisni karakter, može se satima zabavljati s igračkom. No, također mu je potrebna i vaša pažnja. Pekinezer je iznimno privržen pas koji se ponosi ulogom vašeg najdražeg prijatelja.

Okruženje i njega

Pekinezer ne treba puno vježbe, ali zato uživa u šetnjama. Zbog svog kratkog nosa, ne podnosi ekstremne temperature. Pripazite da se ne pregrije tijekom vježbe ili da ne ostane vani na jakom suncu. Otporniji je nego što ga se smatra, stoga će uživati ludirati se na kiši. Naravno, kasnije ćete ga morati temeljito očistiti.

Nije mu potrebno puno prostora, a u zatvorenom i nije previše aktivan. Zato može bez problema živjeti u stanu. Dobro se slaže s drugim ljubimcima, no to zaista ovisi o svakom pojedinom psu. Zapamtite samo da su Pekinezeri neustrašivi, tako da veliki pas u njegovoj blizini može predstavljati ozbiljnu prijetnju.

Njegovo dugačko duplo krzno trebalo bi češljati skoro svakodnevno. Posebnu pažnju treba posvetiti stražnjem dijelu gdje dlaka brže gubi sjaj. Redovito provjeravajte da mu se neki čičak ne zavuče i zamrsi u dlaci. Umjereno se linja. 


Нема коментара:

Постави коментар