среда, 12. октобар 2011.

CIVAVA

Čivava je jedina minijaturna vrsta koja je prirodno malena (nije nastala uzgojem neke veće pasmine pasa). Ona je najmanji pas na svijetu.

Izgled

Čivava ima zaobljenu glavu, nalik na jabuku. Njuška je sićušna u usporedbi s glavom, može biti blago šiljasta, no u svakom slučaju ima ugriz oštar poput škara. Uši su joj velike i uspravne, međusobno dosta udaljene, a kad je opuštena, uši se blago nakrive u stranu. Oči su joj okrugle i velike (ali ne i prodorne), vrlo izražajne, obično tamne ili tamnocrvene boje. Nos je kratak, šiljast i crn.

Kod pasa svijetle, žućkaste dlake, oči mogu biti svijetle boje, a njuška ružičasta. Tijelo im je robusno i zbijeno, sa snažnim prsnim košem.  Vrat je postavljen blago ukoso, nastavljajući se na kosa ramena i ravna leđa. Prednje noge su ravne, kratke, četvrtastog oblika, dok su stražnje noge mišićave i tanke. Stopala su mala i profinjena, s izrazito odvojenim prstima. Konačno, dugački srpasti rep svija se prema gore, iznad samih leđa, vrhom jedva dodirujući leđa.

Osobine i ponašanje

Čivava je po osobnosti veoma slična terijeru, što znači da je hvalisava, puna samopouzdanja, drska, nepopustljiva, nagla i brzo pribjegava lajanju. Jede jako malo i zauzima jako malo prostora. Žudi za nježnošću i bliskim fizičkim kontaktom (tapšanjem, glađenjem i češkanjem). Voli se maziti i sklupčati pored vas na kauču. Sjedit će pored vas satima dok čitate ili gledate TV. Čivava je sklona zakopati se dekama i jastucima da bi spavala, stoga pazite gdje sjedate. Obično se najviše veže samo uz jednu osobu.

Stalno je na oprezu i istražuje sve što se događa. Oprezna je prema neznancima, tako da može potrajati dok ih ne zavoli (upoznat će ih pod svojim uvjetima). Lajat će iz sveg glasa kad netko nepoznat uđe u kuću.

Ne slaže se dobro sa psima koje ne poznaje i zna čak biti agresivna prema njima. Ni najmanje se ne boji drugih pasa i rado će se (i nepromišljeno) okomiti na psa dvadeset puta većeg od sebe, pa je treba pripaziti. Može pokušati ugristi dijete koje je maltretira, no dobro se slaže s djecom koja su nježna prema njoj i poštuju je.

Pas za stan

Sve što je Čivavi potrebno za vježbu je trčanje i hodanje, pa čak i samo u zatvorenom prostoru, zbog čega je sjajna za držanje u stanu. Drhti kad je uzbuđena, uplašena ili kad joj je hladno. Ako izvodite Čivavu po hladnom vremenu, obucite joj prikladan kaputić. Zbog svoje veličine, vlasnici je rado nose, no imajte na umu da se Čivava jako voli šetati.  


Нема коментара:

Постави коментар