петак, 21. октобар 2011.

LABRADOR RETRIVER

Labrador retriver (takođe labrador ili samo lab skraćeno), je jedan od nekoliko vrsta retrivera, vrsta ptičara. Labrador se smatra za najpopularniju rasu psa na svetu, i najpopularnija je rasa po registraciji u SAD-u (od 1991.) Velikoj Britaniji, Poljskoj, i nekoliko drugih država. Takođe je najpoplarnija rasa psa asistenta u SAD, Australiji i mnogim drugim državama. Takođe se mnogo koristi i u policiji i drugim zvaničnim telima zbog detekcije i radnih sposobnosti. Veoma su društveni, nežni, pametni, snažni i dobre naravi, i labradori se generalno smatraju za dobre čovekove prijatelje svih starosnih doba (uključujući visok nivo tolerancije i strpljenja za decu), i ti ih čini odličnim radnim psima. Ovi psi su veoma lojalni i odlični su za malu decu. Mogu se koristiti u raznim šou programima. Dobro treniran, labrador je jedan od najodgovornijih, najposlušnijih i najtalentovanijih rasa na svetu.

 

Spoljašnjost

  • Snažno građen, široke lobanje, širokih i dubokih prsa i rebara.
  • Kratak i snažan u slabinama i stražnjem delu.

Zdravlje

Displazija kukova, odnosno koksofemoralnog zgloba je vrlo česta kod labrador retrivera i nasledna je. Jedini način da se ona suzbije je otklanjanje i eliminacija jedinki iz reprodukcije koje imaju displaziju kukova. Većina zemalja, članica FCI-a, kao bitan podatak za upotrebu pasa u priplodu, obavezno insistiraju na RTG- snimci ovog zgloba za čije snimanje se izdaju licence a očitavanje je komisijski i rezultati se objavljuju u zvaničnim, regularnim kinološkim društvima tako da se sve malverzacije izbegnute i svi su upoznati s onim jedinkama koji imaju displaziju, odnosno psima koji se ne mogu koristiti u priplodu. Nažalost, ovim su pogođeni i tipični eksterijerni psi, šampioni, a na savesti je uzgajivača i interesu pasmine da se takvi psi stvarno ne koriste u priplodu.
Atrofija retine je takođe u velikom broju opteretila ovu pasminu, jer se prenosi i potrebno je obaviti pregled očnog dna (fundusa). Idealno je kada bi psi koji se koriste u priplodu bili katarakta negativni, ipak često smo svedoci da naši labradori i pre neke ozbiljne starosti, potpuno izgube vid i oslepe. Na sreću, atrofija retine je daleko ređe oboljenje kod labradora.
Osteohondroza se kod labradora uglavnom pojavljuje u periodu intenzivnog rasta od 4-8 meseci i to uglavnom kao upala pokosnice i to najčešće kostiju lakta koji kasnije prerasta u artritis, a predisponirajuci faktori su: hormonalna neuravnoteženost, kao i ishrana, rad i nagli rast.
Od ostalih bolesti koje se, srećom mnogo ređe javljaju je gluvoća, epilepsija, paraliza dušnika, povraćanje hrane.

Нема коментара:

Постави коментар