уторак, 11. октобар 2011.

SAMOJED


KARAKTER 
Karakter nordijskih pasa je specifi~an, o~uvani su samo oni najotporniji na uslove okoline regiona koji im nije dopu{tao da budu nje`ni. Pas za vu~u mora biti poslu{an, inteligentan i s duhom za inicijativu, tolerantan i miroljubiv prema drugim psima.Za razliku od ostalih nordijskih pasa Samojedi su `ivjeli u bliskosti sa ~ovjekom i porodicom i bilo je neophodno da bude nje`an i dobar.On }e poslu{ati samo ako je to neophodno, a njegov gazda mora biti ~vrst, uporan, strpljiv, dobar i povezan. Samojed nikad ne slu{a gazdu koji je indiferentan, mlak i rasijan. Samojed se obraduje vidjev{i djete, pa ~ak i ako ga nezna. Nje`no se zatr~i prema djetetu da ga prihvati i rado se igra, ali ne i bez ponosa.
Kao dobar lovac Samojed u drugim doma}im `ivotinjama vidi plijen i da ne bi slijedio svoj predatorski instinkt, treba ga zaustaviti sa naredbom-NE!

PORIJEKLO
Sve nordijske rase pasa za vucu imaju zajednicko porijeklo. Prije 10 do 12000 godina azijski narod je isao prema Americi. Pleme Samojed, mongolskog porijekla, smjesta se u ogromnoj zoni Rusije — istocno od Urala i zapadno od rijeke Jenisej. To su bili jako dobri, pazljivi i religiozni ljudi. Odgajali su jednu vrstu pasa, koja po svojim karakteristikama odgovara arktickom spicu. Bili su raznih boja od kojih je crna bila dominantna. Prirodnom i ljudskom selekcijom stvorena je rasa srednje velicine, cvrste, ali ne i masivne gradje, snaznog i suptilnog izgleda i jakog otpora. Ovi psi, kao i njihovi vlasnici, su imali dobar karakter, nikad agresivni. Obicno su sluzili za cuvanje stada, ostajuci sa zenama i djecom, dok su muskarci isli u lov. Imali su tri vrste pasa:
  • mali, kucni pas tip lisice
  • pas srednje velicine, tip medvjeda sa umilnim izrazom, koji je cuvao jelene. Oni su cesto bili uz zene u plemenu.
  • velik pas, tip vuka, snazan i oprezan, on je bio lovac koji je pomagao muskarcima iz plemena.
Samojed je poznat kao nordijski pas za vucu sanki, ali sanke su za pleme vukli jeleni, a psi samo rijetko pri kratkim putovanjima. Ali i oni su bili spremni vuci sanke!
Britanci Kilbur-Skot su htjeli napraviti jednu rasu od ove tri. Najvise im se svidio nasmijani izraz tipa medvjeda, ali su ubrzo vidjeli da bi trebali koristiti karakteristike tipa vuka. Tada su se odlucili za bijelu boju Samojeda.



STANDARD
Generalni aspekt:
-elegantan, snazan, vjest, graciozan, ponosan i siguran u sebe.
OCI-tamno smedje sa izrazom inteligencije i budnosti.
UDOVI-misicavi, snazni i naglaseni.
POJAVA-mora biti energican i ...
REP-savijen prema naprijed, na ledjima ili sa strane, kad je pas spreman na uzbunu.
DLAKA-ima duplu dlaku, jedan sloj kratke podlake koji je gust i kompaktan i jedan sloj duge dlake, ravne i cvrste.
USI-unutrasnjost uha zasticena dlakama
VISINA-od 50 do 60 cm za muzjake, a od 40 do 50 za zenke
BOJA-bijela (najpozeljnija) i krem
MANE:
  • zuckaste oci, oborene usi, lake kosti, mala velicina,
  • dlaka uvijena ili preduga da pada
  • muzjaci koji nisu kao muzjaci i zenke koje nisu kao zenke
  • temperament opasnog psa
  • karakter stidljiv ili opasan
USVAJANJE KUCETA
Psi su osjetljivi, inteligentni i emotivni, stoga se ne mogu praviti i prodavati kao kakvi predmeti. Mora biti odgojen svjesno, ozbiljno i s ljubavlju. Treba obratiti paznju na njegovu ljepotu i karakter.
Kao prvo, da li ste sigurni da imate dovoljno vremena za vaseg Samojeda!? On ne moze bez ljudske blizine. Da li ste spremni razumjeti njegove nestasluke i linjanje? Pas trazi brigu kao i dijete. Ne zaboravite da bavljenje psom zahtjeva vremena i novca. Zenke su njeznije, poslusnije, elegantnije i inteligentnije. Istina je da zenka gubi krv (dva puta godisnje) kad naidje period parenja; ali nordijske rase su ciste i obracaju paznju na svoju higijenu. Muzjaci za vrijeme perioda parenja (suprotno od zenki) vole da pobjegnu.
Kuce Samojeda treba da se pokaze kao drustveno sa svima. Ako ostane u svom cosku i drhti, sigurno je da ima psihickih ili fizickih problema.
NAJBOLJE VRIJEME ZA KUPOVINU PSA
Ako zelite da postane stvarno vas pas i da u vama prepozna svog " vodju copora" (jer Samojedi spadaju u " dominantne pse") kupite stene od dva do tri mjeseca.

Нема коментара:

Постави коментар