среда, 12. октобар 2011.

SI CU

Shih Tzu je maleni pas, ali snažne i čvrste građe. Ima pomalo arogantan stav koji odlično pristaje uz njegovo plemenito porijeklo.

Izgled

Shih Tzu ima vrlo skladno tijelo. Nešto je duži nego viši, ali sveukupno izgleda vrlo uravnoteženo. Glavu i rep drži visoko, što mu daje dodatan dojam samopouzdanja. Ima raskošnu dugu, vanjsku dlaku koja se blago uvija, a poddlaka je izrazito gusta i daje mu poseban, uglađen izgled krzna. Pramen dlake na vrhu glave najčešće se veže u repić. 


Temperament

Shih Tzu je dostojanstven, živahan, pripravan, umiljat i razigran pas - baš onakav kakav bi trebao biti pas za pratnju i društvo. Žudi za vašim društvom i stalno želi biti s vama. Vrlo je odan i voli se maziti i sjediti u krilu. Umiljat je, ali se itekako zna zauzeti za sebe ako mu se suprotstavlja.

Prijateljski je nastrojen i voli se družiti sa svima. Nije mu potrebno puno vježbe i dovoljno mu je trčanje unutra po stanu, ali ono što mu je potrebno je velika količina interakcie s ljudima. Kad je vani, voli lajati, ali u stanu je najčešće vrlo tih. Inače je sklon hrkanju i težem disanju, ali dobro uzgojen Shih Tzu ne bi trebao imati takvih problema. Obratite pažnju da na nosnice - trebale bi biti okrugle i široke.

Održavanje i njega

Dlaka Shih Tzua trebala bi se svakodnevno četkati. Skoro se uopće ne linja, pa je stoga idealan za ljude koji pate od alergija. Redovito mu provjeravajte i čistite uši i oči.

Нема коментара:

Постави коментар