понедељак, 10. октобар 2011.

MALTEZER


Briga o stencima
Neki vlasnici maltezera se odlučuju za šišanje svojih pasa na kratko kako ne bi morali da brinu o dlaci koja, nesporno, zahteva dosta nege. Koji god stil da odaberete jedno je sigurno - svakodnevno češljanje i četkanje je neophodno. Može se desiti da kad dobijete štene, ono već ima dlaku očešljanu u jednom stilu u zavisnosti od uzgajivača koji počinju sa negom dlake maltezera već sa četiri nedelje.Što pre naviknete svog psa na tu vrstu dodira, manje ćete imati problema.
Prilikom kupanja vodite računa da šampon ne upadne u oči ili uši. S druge strane i oči i uši moraju uvek biti potpuno čisti. Poslušajte svog veterinara oko izbora sredstava za čišćenje.
Treninzi i zdravlje
Časovi dresure ne treba da budu isuviše dugi. Maltezer lako uči i voli da pokaže ono što je naučio poslednje, kako bi dobio pohvalu- obavezno hvalite svog psa. Najbolja nagrada koju maltezer može da dobije jeste vreme koje provodi sa svojom porodicom i pažnja koju mu ona poklanja.
ZDRAVLJE
Maltezer je veoma mali pas koji zbog svoje izrazito duge dlake zna da ima problema kada je vrlo toplo ili vlažno vreme. Vlasnici maltezera trebalo bi da vode računa koliko vremenski izlažu maltezera suncu, jer ovi psi veoma lako izgore.
Bolesti koje napadaju maltezera su uglavnom neurološkog porekla, mada ponekad imaju problema i sa zubima. Kako bi sprečili problem sa desnima i samim zubima, perite zube svom štencu dok je još veoma mlad. Veoma je lako navići ih na sve novo pa i na pranje zuba, jer su dosta prilagodljivi.
Redovni odlasci kod veterinara se podrazumevaju.
Malteski pas
Njuška i gubica su crne boje, oči velike, tamne, živahne i pametne. Telo je u pasminskom standardu potanko opisano. Rep je u korenu jak, na vrhu tanak i prekriven je dugom dlakom, koja pravi lepezu. Pojedine dlake tog gustog krzna duge su i do 22 cm. Boja krzna je potpuno bela. Visina mužjaka - od 21 do 25 cm, težina - 3 do 4 kg. Dožive veliku starost. Pas ne potiče s Malte, već je njegova domovina dalmatinska obala - otok Melitaea koji se danas zove Mljet. Maltezer je bio opisan još u starogrčkoj literaturi, a ti psi bili su ljubimci već i starogrčkim damama.Maltezerova dlaka podseća na staklenu vunu. Na krznu se često oblikuje razdjeljak, posebno na leđima. Dlaka se potpuno razvije tek u trećoj godini života i mora biti jako bogata. Treba je negovati četkom (ne metalnom!) i češljem (također ne metalnim). Redovito treba čistiti iscjedak iz očiju, jer inače dlaka na tom mjestu postane žućkasta. Maltezer je privržen čoveku, vrlo je oprezan, mada nije nervozan i osoran. Živahan je i rado se kreće. Kao i svi drugi bišoni tipičan je damski pas.Dobrog je zdravlja i rijetko oboli. Šteta je da su jako skupi i stoga prilično nedostupni.
Podaci o pasminama i fotografije su preuzete iz knjige: "Velika knjiga o psima", autora Ulrich Klevera.
Kada maltezeri ostare
Kao što je već poznato, dokazano je da manje rase žive duže od velikih rasa. Kada kažemo stari pas mislimo na psa koji je navršio osam godina života. Kada vaš maltezer ostari, funkcija organa se usporava pa pas postaje manje otporan na infekcije i druge bolesti.
Kao stariji pas, vaš maltezer neće imati onoliko energije koliko je imao kad je bio mlad, biće manje aktivan, pa shodno tome treba i njegovu ishranu prilagoditi godinama, posebno kada su u pitanju proteini.
Kako bude stario, moraćete da procenjujete njegovo ponašanje i samu pojavu. Ukoliko počne da odbija hranu, ukoliko ima problema sa uriniranjem ili ima bolove, odmah potražite pomoć veterinara. Pravovremena reakcija može produžiti život vašem ljubimcu. Takođe, odmah odvedite psa kod veterinara kada primetite da je počeo da kašlje i ima otežano disanje. Postoje mnoge bolesti koje dolaze s godinama, kao što je na primer artritis, pa je zato poželjno da obratite pažnju na količinu i vrste vežbi koje vaš pas radi. Previše fizičke aktivnosti može da pogorša artritis.
Stariji maltezeri često obolevaju od srčanih obolenja i bolesti pluća, kao i infekcija ušiju. Često se dešava da im sluh oslabi, pa ukoliko ne sluša vaše komande ne mora da znači da ne želi da ih ispuni već da iste ne čuje.
Može se takođe desiti da infekcije očiju, pa čak i slepilo. Budu posledica starosti. Ukoliko primetite da je vaš pas počeo da udara u nameštaj ili da ne vidi šta mu dajete iz ruke, znajte da su to prvi znaci slepila.
Bolesti desni su česte ali ne znače da će psu zubi početi da ispadaju. Ipak, redovno pregledajte vilicu vašeg psa – tako ćete znati da li treba da korigujete njegovu ishranu, što je praktično jedino rešenje za taj problem.
Konačno, znate i sami da pas ne može da vam kaže da li ga nešto muči, pa stoga vaša pažnja jeste najvažniji faktor u sprečavanju bolesti ili ublaživanju posledica.
Da li treba da dodatno obogaćujem hranu koju dajem svom maltezeru?
Vitamini i minerali su odličan dodatak ishrani, ali njih treba da dajete psu samo ukoliko je preporučio sam veterinar.
Šta mogu da uradim kako bi koža i dlaka mog maltezera bila bolja?
Nepravilna ishrana je jedan od osnovnih uzroka loše kože i dlake maltezera. Kada vaš veterinar eliminiše bolest kao uzrok to dalje znači da svom psu treba da dajete hranu bogatu energijom i mastima, kao što su jagnjetina i pirinač.
Da li je čvrsta hrana u odnosu na konzerviranu bolja za zube mog maltezera?
Hraneći svog maltezera čvrstom hranom sprečićete nastajanje zubnog kamenca. Ta vrsta hrane pomaže uklanjanju naslaga koje kasnije dovode do nastajanja kamenca. Ukoliko psu dajete konzerviranu hranu, onda mu obavezno dajte keksiće i gumene igračke koje će žvakati i time skidati naslage. Jednom godišnje je poželjno da veterinar pregleda zube vašem psu.
Da li je mom maltezeru potrebna raznovrsnost u ishrani?
Raznovrsnost u ishrani je naravno poželjna. Naučne studije su pokazale da iako svom ljubimcu nudite raznovrsnu hranu,da je on u stanju da iz dana u dan jede jedno te isto. Morate da budete uporni i da korigujete takve navike.
Da li određena vrsta hrane moga maltezera čini podložnim nadimanju?
Postoje mnogi faktori koji mogu dovesti do nadimanja vašeg psa i to kako vezani za ishranu tako i oni koji sa hranom nemaju nikakve veze. Najčešći uzrok nadutosti jeste uzimanje velike količine hrane odjednom.Takođe, hrana koja je bogata kalcijumom može dovesti do ove posledice. Načini na koje možete spečiti nadimanja su:
balansirana ishrana, lako svarljiva hrana sa dodacima kalcijuma;
deljenje količine hrane na više obroka;
smanjivanje aktivnosti neposredno pre i posle obroka.
 

Нема коментара:

Постави коментар